När jag pluggade så lagade jag alltid middag, då jag behövde ha med mig lunch till skolan. I höstas när jag började jobba som lärare, så blev det mindre och mindre matlagning. Då all energi gick till jobbet, som lärare har man 45 h arbetsvecka. Som ny lärare blir det gärna lite extra tid då det finns så mycket som behövs styras upp.
Sedan jag flyttade hemifrån (2010), så har jag velat laga mat från grunden så mycket som möjligt. Vilket har inneburit att när jag inte har haft något färdiglagat, och är hungrig så är det lättare att gå och köpa något färdigt. Vilket ofta har inneburit pizza eller annan skräpmat. Tyvärr så kan jag räkna på fingrarna hur många gånger jag har lagat mat i höstas. Vilket jag inte alls trivs med, jag vill gärna äta bra hemlagad mat.
Sedan jag fick min diagnos i vintras har det blivit väldigt tydligt att jag behöver arbeta fram nya rutiner i min vardag. Kosten är en väldigt stor del kring det. Jag har nu varit på två tillfällen på KBT (på Hälsodisken), då jag kände att jag behöver hjälp att styra upp alla nya förändringar i mitt liv. Min nya livsstil helt enkelt. Under KBT så arbetar man för att hitta en balans mellan kropp, tankar, känslor och beteende. Det gör man genom att bestämma ett mål som man arbetar mot. Efter första tillfället så fick jag i hemläxa att fundera ut ett mål för mig. Jag har alltid haft svårt att sätta upp mål för mig själv, vilket leder till att jag har svårt att hålla det jag bestämmer mig för att testa. Jag förstår att det är väldigt viktigt att skapa bra mål, för att klara av det man vill göra.
Mitt mål jag bestämde mig för är, att lära mig att lyssna på min kropps signaler.
Hitta rutiner för att må bra i både kropp och själ.
Efter andra tillfället på KBT:n så diskuterade vi om kost och matplanering. Att jag vill börja planera för veckan och handla utifrån vad jag ska laga. Då jag tidigare gått och småhandlat och sedan tittat efter vad jag har hemma och vad jag kunde laga av det. Det fungerade förut, men nu är har jag så svårt att koncentrera och fatta enkla beslut som vad jag ska handla eller vad jag ska laga. Så min läxa blev att planera olika rätter för veckan som jag kan laga. Skriva ner det som behövs för att laga rätterna och sedan be om hjälp så jag kan åka och handla med bil.
Första veckan så hade jag precis varit och handlat med en vän och tänkte dumt nog att då behöver jag inte handla. Vilket ledde till att jag inte planerade för veckan vad jag kunde laga, och jag lagade heller ingen mat. Då det kändes för jobbigt att behöva tänka när jag var hungrig och kom på att jag behövde äta.
Andra veckan så skrev jag under omgångar på måndagen ner olika rätter som jag kunde laga. Sedan frågade jag en vän om vi kunde åka och handla på tisdagen, vilket gick bra. Så på tisdagen åkte vi och handlade tillsammans och jämförde olika råvaror och priser. Vilket kändes mycket roligare än när jag handlar själv. Under veckan så kändes det så lätt att laga mat då jag hade allt hemma och hade olika förslag på vad jag skulle laga. Jag kände mig otroligt nöjd och det kändes kul att laga mat!
De rätter som jag skrev upp som förslag:
Champinjonsoppa (har inte gjort det innan, men den blev jättegod).
Lax med rödbetor och fetaost (i ugn).
Kesoplättar
Kyckling och broccolimos
Tomatsoppa med rödalinser och sötpotatis (har inte gjort det än, ska testa i veckan).
Torsk med pressad potatis och sparris (ska testa i veckan).
Jag gjorde flera portioner när jag lagade mat, så kunde jag frysa in. Toppen till lunch dagen efter, eller när man inte orkar laga mat.

Kesoplättar med hallonsylt

Hittade det här knäckebrödet på ICA, smakade väldigt bra!
En skiva med ost passade väldigt bra till champinjonsoppan.
Har även planerat för den här veckan och varit och handlat idag med T igen. fyllde bara på det som behövdes idag, då jag handlade så mycket sist. Känns väldigt skönt! Jag vill absolut fortsätta matplanera då jag upplever att det underlättar otroligt för mig i vardagen.
1 kommentarer
Lillasyster
13 May 2014 15:28
Skönt när man kan få in lite rutiner, framförallt nyttiga sådana ;)
Kommentera